Modificarea Codului Fiscal prin Ordonanța 79/2017, emisă de Guvernul României în noiembrie 2017, a fost aprobată anul acesta și în Parlament, intrând astfel complet în vigoare. Dezvoltatorii de programe de salarizare au avut de implementat, prin urmare, anumite modificări în bazele de date din spatele soft-urilor.

Clarvision Salarizare este printre primele programe de salarii care au actualizat noutățile legislative în bazele de date ale clienților. Codul Fiscal a suferit câteva schimbări majore cu referire la plata salariilor la care angajatorii au trebuit să se conformeze începând cu 2018. Clarvision susține angajatorii pe parcursul acestor schimbări.

Cele mai importante schimbări sunt, după cum urmează:

  1. 1. Trecerea contribuțiilor de la angajat la angajator
  1. 2. Modificarea condiției de stagiu minim la acordarea concediilor medicale
  1. 3. Modificarea calculului CAS-ului aferent indemnizațiilor de concediu medical
  1. 4. Modificarea conturilor pentru înregistrările contabile ale contribuțiilor începând cu 2018
  1. 5. Introducerea contribuției asiguratorii de muncă pentru angajator
  1. 6. Eliminarea vechilor contribuții ale angajatorului
  1. 7. Formatul declarației unice 112
  1. 8. Formatul adeverinței pentru medic și al anexelor de recuperare a îndemnizațiilor de concediu medical din fondul național unic de asigurări sociale de sănătate

Aceste modificări ar conduce la scăderea salariul net, dar ele au fost abordate diferit de fiecare angajator: unii au mărit salariul brut, preluând astfel pierdera în profitul net, în timp ce alții au preferat să transfere aceste costuri la angajați. În ambele situații, Clarvision Salarizare a oferit suport pentru implementarea cât mai facilă și mai rapidă a acestora.

Cât despre cotele contribuțiilor de asigurări sociale, acestea sunt:

 • 25% din partea angajatului;
 • 4% în cazul condițiilor deosebite de muncă, de către angajator;
 • 8% în cazul condițiilor speciale de muncă, de către angajator;

De asemenea, știm că avem o cotă a impozitului pe veniturile din salarii de 10%, însă nu și pentru cei scutiți de impozitul pe venit (IT, cercetare – dezvoltare), pentru că ei nu vor beneficia de reducerea acestuia de la 16% la 10%, fapt ce ar compensa într-o oarecare masură mutarea contribuțiilor. Contribuția de asigurări sociale de sănătate va fi de 10%, iar cea către asigurările de muncă va fi de 2,25%.

Din dorința de a contribui cât mai mult la succesul afacerilor din industriile românești, Clarvision oferă nu numai suport tehnologic, ci și consultanță aplicată persoanelor de decizie din departamentele de resurse umane și financiar.

Clarvision, brand al NTT DATA, oferă atât suport de business cât și tehnologic, prin specialiști și experți de top din domeniile  IT, HR și Financiar.