Care sunt motivele pentru care organizațiile, în ciuda costurilor inițiale mari, aleg implementarea unui sistem ERP?

Conform unui studiu efectuat anul acesta, la întrebarea de ce au ales să implementeze o soluție ERP, cei mai mulți respondenți au selectat drept răspuns nevoia de performanță a companiei lor. Printre alte răspunsuri se regăsesc și pregătirea companiei pentru scalarea bruscă, integrarea mai multor software-uri separate, iar foarte mulți implementează un ERP în scopul de a își îmbunătăți serviciile pe care le oferă clienților.

Adevărul este că toate acestea sunt, în fapt, efecte secundare ale dorinței de optimizare a proceselor de business (Business Process Management), el fiind unul dintre principalele beneficii pe care le facilitează un ERP.

BPM presupune, per se, gestiunea proceselor de afaceri și deschide oportunități majore pentru a îmbunătăți semnificativ performanța organizației. E foarte simplu: Procesele de afaceri servesc la implementarea strategiei de afaceri. Procesele sunt comparabile cu „sistemul nervos” al unei companii. Executarea acestor procese este ceea ce face business-ul să fie posibil, iar succesul acestuia depinde de modul în care facem lucrurile. Scopul este ca lucrurile să decurgă inteligent: rapid, flexibil, eficient și rentabil. Profesionalizarea managementului proceselor de afaceri este, deci indispensabilă. Astfel că succesul nu este detectabil și măsurabil pe termen scurt, dar se distinge pe termen mediu și lung.

Implementarea unui sistem ERP este, practic, unul dintre primii pași înspre o strategie mai bună și o crestere mai sustenabilă și mai eficientă prin BPM. Acest tip de management s-a transformat în ultimele decenii într-o adevărată știință de business ce propulsează afacerile înspre succes, aplicând modificări în procese, optimizând astfel consumul și crescând performanța.

 

*sursă grafic: 2018 ERP Report, Panorama Consulting