De ce au companiile mici nevoie de un ERP?

Un sistem Enterprise Resource Planning (ERP) gestionează întregul proces de producție: planificarea, aprovizionarea, producția, vânzările, distribuția și contabilitatea. Companiile mici folosesc un ERP pentru optimizarea proceselor, integrarea datelor într-un sistem unitar și pentru un plus de vizibilitate la nivelul operațiunilor. Astfel, un ERP facilitează luarea unor decizii informate în timp real și oferă un control ridicat asupra proceselor.

Uneori lipsa de informare, a suportului din partea managementului sau presiunea costurilor încetinesc digitalizarea producției. Momentul potrivit întârzie să apară și se așteaptă scalarea operațiunilor pentru a face o investiție pe măsură. Implementarea unui ERP poate însă aduce beneficii substanțiale companiilor de dimensiuni mici și mijlocii cu un efort redus și la costuri rezonabile.

Implementarea pentru scenarii simple din producție într-o singură locație este de scurtă durată (40-50 zile), iar asimilarea unui ERP este rapidă. Funcționalitățile sunt standard, iar customizările adiționale sunt opționale în funcție de nevoile clientului. Asta înseamnă desigur o optimizare a producției la costuri reduse pentru producătorii mici și mijlocii care doresc acces doar la funcționalități de bază.

Beneficiile unui ERP pentru micii producători:

1. Acces la informații interdepartamentale

Vizibilitatea asupra datelor din diverse zone de activitate crește odată cu integrarea informațiilor într-un sistem unitar, facilitând colaborarea în timp real. Diverse erori umane sunt de asemenea eliminate.

2. Trasabilitatea datelor te ajută să iei deciziile potrivite

Insight-urile oferite de un sistem ERP te ajută să detectezi ineficiențele și blocajele din fabrică. De aceea, poți decide în timp real cum să fluidizezi procesele astfel încât să livrezi la timp, sau cum să reduci costurile de producție.

3. Optimizarea proceselor și maximizarea producției

Digitalizarea fabricilor înseamnă eliminarea multor operațiuni manuale, inclusiv cea de colectare a datelor și maximizarea producției prin automatizări esențiale, care nu presupun eforturi suplimentare din partea companiilor. Angajații se pot concentra pe activități care generează valoare în loc să se axeze pe introducerea și colectarea de date.

4. Contabilitate simplificată

Activităţile de contabilitate financiară şi gestiune, precum şi evidenţa imobilizărilor au doar de câștigat cu un sistem ERP. Fluxul de numerar și activitatea bugetară se pot analiza pe centre de cost, comenzi sau proiecte. Integrarea acestora cu stocurile, producția, HR-ul și vizibilitatea asupra lanţului de aprovizionare simplifică raportările financiare și contabilitatea. Prin intermediul aplicațiilor de tip WMS se pot inclusiv corela facturile emise de furnizor cu recepția efectivă.

5. Comenzi prioritizate și livrări la timp

Un ERP spune stop livrărilor întârziate. Prioritizarea și centralizarea comenzilor, planificarea  conform disponibilității echipamentelor și skill matrix-ului de competențe al operatorilor contribuie masiv la punctualitatea livrărilor. În plus, aplicațiile de tip WMS realizează tracking-ul eficient al materiilor prime și produselor prin coduri de bară, astfel încât să știi exact statusul acestora.


Care este momentul optim să adopți un ERP?

The sooner the better. Un ERP te ajută să fii competitiv, indiferent dacă ai 20 de angajați sau 300. Volumul de date generat lunar este mare în orice companie de producție și de aceea un ERP te ajută să produci inteligent și să iei decizii informate.

De asemenea, scalarea unui astfel de business este dificilă fără interpretarea datelor. Trebuie să știi exact care este situația stocurilor și a achizițiilor, a capacității de producție, activităților bugetare și de contabilitate, respectiv să ai un management bun al resurselor umane. Concurența va fi mereu cu un pas în față dacă nu o depășești.

Cu ajutorul unui ERP poți să ai o vedere de ansamblu asupra afacerii tale și să obții automat rapoarte relevante în orice moment. Ai acces la metrice și dashboard-uri care te ajută să crești eficiența resurselor în fabrică, calitatea produselor, precum și să reduci pierderile sau downtime-ul echipamentelor. Astfel poți să ai mereu control asupra performanței fabricii tale și să te adaptezi rapid la cererile clienților tăi. În plus, toată compania ta poate beneficia de acces la aceleași informații și să colaboreze eficient.

Cum faci cu bugetul și cum alegi ERP-ul potrivit?

Este important ca managementul companiilor de producție să înțeleagă beneficiile imediate pe care le aduce un ERP. Investiția inițială se va reflecta în costuri mai mici sau performanță sporită dupa primele 2-3 luni și le va consolida poziția în piață.

Este esențial să îți determini nevoile exacte înainte să optezi pentru un anumit ERP și să te  orientezi către un ERP flexibil și scalabil, cu care să poți continua și pe măsură ce scalezi operațiunile. În plus, un ERP creat pentru nevoile și specificul pieței din România constituie un atu față de alte opțiuni internaționale. Consultanța profesională și asistența în implementare sunt de asemenea importante atunci când evaluezi diverse opțiuni.

Un ERP trebuie să aibă diverse opțiuni de pricing și componente, astfel încât companiile mici să poată opta pentru diverse module și aplicații suplimentare în funcție de buget și nevoi specifice.

Dacă dorești să afli mai multe despre cum te poate ajuta Clarvision Standard ERP, urmărește demo-ul nostru AICI sau contactează-ne acum.